Co rozumiesz przez "zagłębienie się w temacie buddyzmu"? Wyczuwam potencjalny selfown.
Przeczytałem książke na ten temat, imo jezeli ktos traktuje to jako religie - jest to bez sensu, bo sam 'budda' nie byl Bogiem, tylko człowiekiem, jezeli traktujesz to jako filozofie - to na chuj ten caly obrzadek . Poza tym nie wierze w reinkarnacje. NIe mowie ze jestem specjalista, ale jakies tam podstawy i ogolna doktryne ogarnalem.
Prawda jest taka, że człowiek zachodu nie jest w stanie zrozumieć w pełni buddyzmu, bo posiada zupełnie inny aparat pojęciowy i uwarunkowanie kulturowe. Może więc jedynie rozpatrywać go jako model opisu rzeczywistości, a tu jak wiadomo, każdy spójny wewnętrznie model jest wart tyle samo. _____________________
Co rozumiesz przez "zagłębienie się w temacie buddyzmu"? Wyczuwam potencjalny selfown.
Przeczytałem książke na ten temat, imo jezeli ktos traktuje to jako religie - jest to bez sensu, bo sam 'budda' nie byl Bogiem, tylko człowiekiem, jezeli traktujesz to jako filozofie - to na chuj ten caly obrzadek . Poza tym nie wierze w reinkarnacje. NIe mowie ze jestem specjalista, ale jakies tam podstawy i ogolna doktryne ogarnalem.
Prawda jest taka, że człowiek zachodu nie jest w stanie zrozumieć w pełni buddyzmu, bo posiada zupełnie inny aparat pojęciowy i uwarunkowanie kulturowe. Może więc jedynie rozpatrywać go jako model opisu rzeczywistości, a tu jak wiadomo, każdy spójny wewnętrznie model jest wart tyle samo.
Masz racje, ale i tak nie mam szans na to spojrzec z innej perspektywy, a z mojej nie jest to filozofia/religia, ktora ma szanse mnie głębiej zaciekawić, więc jak dla MNIE jest słaba. Poza tym żyjąc na wschodzie ( od Polski ) tak bardzo zmienia to punkt widzenia i światopogląd? Chyba logika pozostaje ta sama. _____________________
Odwiedź któryś z krajów azjatyckich, to zobaczysz.
Zresztą, jak to mawiają prawdziwi buddyści zen, "jeśli spotkasz Buddę, zabij go" i "jeśli zobaczysz posąg Buddy, odlej się na niego". To chyba podstawowa różnica względem naszej kultury i podejścia do szeroko rozumianego rozwoju duchowego.
Last edited by chaos_n on 14 Feb 2012 06:18 am; edited 1 time in total _____________________
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum